Kihagyás és továbblépés a tartalomhoz
  • Travelers' Choice 2024
    MyThai Kecskemét
    Kecskemét: +36 30 184 0375 Kaposvár: +36 30 073 3943 6000 Kecskemét Dobó Krt. 1.
    7400 Kaposvár Bajcsy-Zsilinszky u. 2.
  • Kapcsolat
MyThai
  • 0
    Kosár
  • English (US) Magyar 한국어 (KR)
  • Bejelentkezés
  • Kezdőlap
  • Rólunk
  • Étlap
  • Ajánlataink
  • Asztalfoglalás
  • Események
  • Blog
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Shop
  • Galéria
MyThai
  • 0
    • Kezdőlap
    • Rólunk
    • Étlap
    • Ajánlataink
    • Asztalfoglalás
    • Események
    • Blog
    • Kapcsolat
    • Karrier
    • Shop
    • Galéria
  • Travelers' Choice 2024
    MyThai Kecskemét
    Kecskemét: +36 30 184 0375 Kaposvár: +36 30 073 3943 6000 Kecskemét Dobó Krt. 1.
    7400 Kaposvár Bajcsy-Zsilinszky u. 2.
  • English (US) Magyar 한국어 (KR)
  • Bejelentkezés
  • Kapcsolat
  • All Blogs
  • Érdekességek Ázsiáról, ázsiai gasztronómiáról...
  • Korea legnépszerűbb étele: Bibimbap
  • Korea legnépszerűbb étele: Bibimbap

    2024. július 22. által
    Váradi Krisztina
    | No comments yet

    Bibimbap: Korea legnépszerűbb étele


    A koreai konyha számos izgalmas és ízletes ételt kínál, amelyek közül az egyik legismertebb és legkedveltebb a Bibimbap. Ez az étel nemcsak ízletes, hanem gazdag kulturális és történelmi háttérrel is rendelkezik. Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk a Bibimbap történetét, jelentőségét és egy egyszerű receptet is, amely segítségével otthon is elkészítheted ezt a finom fogást.

    Története


    A "Bibimbap" szó szerint "kevert rizst" jelent. Az étel eredete több száz évre nyúlik vissza, és számos történet kering arról, hogyan is született meg. Az egyik legelterjedtebb elmélet szerint a Bibimbapot eredetileg az aratás ünnepén, Chuseok idején fogyasztották, amikor a családok és közösségek összegyűltek, hogy megünnepeljék a bőséges termést. Ekkor különféle maradékokat kevertek össze a rizsre, így hozva létre ezt az ízletes ételt.


    Egy másik elmélet szerint a Bibimbap az udvari konyha részévé vált a Joseon-dinasztia idején, amikor a királyi család tagjai és a nemesek élvezték ezt a változatos és tápláló fogást. Az étel azóta is népszerű maradt, és mára Korea egyik legismertebb exportcikkévé vált.

    cooked food on stainless steel bowl
    a bowl of food with an egg on top of it



    Recept


    Most, hogy megismertük a Bibimbap történetét és jelentőségét, nézzük meg, hogyan készíthetjük el otthon ezt a finom ételt. Az alábbi recept egyszerű és könnyen követhető, így bárki elkészítheti.


    A hozzávalókat nyugodtan cseréld le ízlés szerint. Használhatsz csirkehúst, rákot, a marhát akár darálva is készítheted vagy vékony szeletekre vágva. Ízesítheted szójaszósszal, édes chili szósszal, teriyaki szósszal vagy akár majonézzel is. Keverhetsz bele Kimchi-t, friss salátát, retket vékonyra vágva, pácolt retket (Daikon), almát, pirított hagymát, lilakáposztát is.



    Hozzávalók:

    - 2 csésze főtt rizs

    - 100 g marhahús (vagy tofu, ha vegetáriánus változatot szeretnél)

    - 1 sárgarépa, julienne-re vágva

    - 1 cukkini, julienne-re vágva

    - 1 csésze spenót, blansírozva

    - 4-5 shiitake gomba, szeletelve

    - 1 tojás

    - 1 evőkanál szezámolaj

    - 2 evőkanál szójaszósz

    - 1 evőkanál cukor

    - 1 evőkanál fokhagyma, apróra vágva

    - 1 evőkanál szezámmag

    - Gochujang (koreai csípős paprikapaszta) ízlés szerint


    Elkészítés:

    1. Marhahús elkészítése: Vágd a marhahúst vékony csíkokra. Egy tálban keverd össze a szójaszószt, cukrot és apróra vágott fokhagymát, majd marináld a húst ebben a keverékben kb. 15 percig. Egy serpenyőben hevítsd fel a szezámolajat, és pirítsd meg benne a marhahúst, amíg meg nem puhul.


    2. Zöldségek elkészítése: Ugyanabban a serpenyőben külön-külön pirítsd meg a sárgarépát, cukkinit és a shiitake gombát, amíg meg nem puhulnak. Blansírozd a spenótot, majd csepegtesd le jól.


    3. Rizs elkészítése: Főzd meg a rizst. Használhatsz sushi rizst, kerekszemű rizst vagy bármilyet ami otthon kéznél van.


    4. Tojás: Süss egy tükörtojást.


    5. Tálalás: Egy nagy tálba helyezd a főtt rizst az alapnak. A rizs tetejére rendezd el a zöldségeket és a húst külön-külön csoportokban. A tetejére helyezd a tükörtojást.


    6. Fűszerezés: Szórd meg szezámmaggal, és adj hozzá gochujangot ízlés szerint. 


    7. Keverés és fogyasztás: A Bibimbapot hagyományosan evés előtt alaposan összekeverik, hogy tökéletes legyen az ízek harmóniája.



    Reméljük, hogy kedvet kaptál és kipróbálod. Az étel az étlapunkon is megtalálható MyThai Étteremben de otthon is könnyen elkészítheted.

     Jó étvágyat!
    hüvelyk Érdekességek Ázsiáról, ázsiai gasztronómiáról...
    Share this post
    Címkék
    Our blogs
    • Érdekességek Ázsiáról, ázsiai gasztronómiáról...
    • Kávétörténelem
    • Our blog
    Archiválás
    Lépjen be to leave a comment

    Tovább olvasok
    Thai ételek a nyári grillen – A trópusi ízek és BBQ varázsa
    Copyright © Smartplus.h.u. Kft
    English (US) | Magyar | 한국어 (KR)
    Powered by Odoo - The #1 Nyílt forrású e-kereskedelem

    We use cookies to provide you a better user experience on this website.Süti szabályzat

    Only essentialsElfogadom