Thai ételek a nyári grillen – A trópusi ízek és BBQ varázsa

2024. május 3. által
| No comments yet

A nyár a grillezés ideje, de miért is korlátoznánk magunkat a megszokott hamburgerre és kolbászra? A thai konyha ízletes és izgalmas alternatívát kínál a szabadtéri főzéshez – ötvözve a trópusi ízeket a füstös BBQ varázsával – most felfedjük a thai BBQ ételek titkát!

Előkészületek

Marinádok

A thai ételek kulcsa a zamatos marinádokban rejlik. Kísérletezzünk friss korianderrel, limelével, gyömbérrel, fokhagymával, halszósszal, szójaszósszal és barna cukorral, sőt még kókusztejet is használhatunk a marinádhoz a krémesebb állag eléréshez.

Húsok

A csirke-, marha- és sertéshús kiválóan alkalmas grillezéshez, a feldolgozásra nem kell sok időt szánni, hiszen szép szeleteket vágva készen is vagyunk ezzel, ezután merítsük be a kívánt marinádba legalább 30 percre, de az intenzívebb ízélményért egy egész éjszakára is pácban hagyhatjuk a húsokat.

Zöldségek

A thai ételekben bőségesen szerepelnek a zöldségek is, nincs ez másképp a grillen sem, tökéletes választás erre a paprika, hagyma, cukkini, kukorica, brokkoli vagy akár az ananász is.

Szószok

A thai ételekhez remekül illenek a friss szószok, mint a pad thai szósz, a thai édes-chilis szósz vagy a mogyoróvaj szósz, ezeket a legegyszerűbben ázsiai tematikájú boltokban szerezhetjük be.


Thai grillreceptek

Satay

A csirke, marha vagy sertéshúsból készült, bambusznyársra húzott és földimogyoróvajjal szendvicsesített satay a thai grillezés klasszikusa. A húst kókusztejben, halszószban, fokhagymában és gyömbérben pácoljuk, majd a grillre tesszük, végül földimogyoróvajas szószba mártva tálaljuk.

Grillezett zöldségek

A thai konyha tele van friss zöldségekkel, amelyek tökéletesek grillezéshez. Próbáljuk ki elsőként a padlizsánt, cukkinit, paprikát, kukoricát vagy gombát. A zöldségeket olívaolajban, sóban és borsban forgassuk össze, majd grillezük aranybarnára.

Thai hal

A grillezett lazac, tonhal vagy makréla remek választás a thai ízeket kedvelők számára. A halat kókusztejben, halszószban, limehéjban és gyömbérben pácoljuk, majd a grillre tesszük – tálaljuk friss mangóval és uborkával.

Thai curry

A thai curryk is tökéletesek grillezéshez, próbáljuk ki zöld curryt csirkével, a vörös curryt marhahússal vagy a massaman curryt zöldségekkel. A curryszószt a grillre tett wokban melegítjük fel, majd a húst vagy zöldségeket hozzáadjuk, és addig főzzük, amíg át nem melegedett.

A thai ihletésű grillezés remek módja annak, hogy új ízeket és textúrákat vigyünk a nyári étkezéseinkbe. Kísérletezzünk bátran a különböző marinádokkal, húsokkal, zöldségekkel és szószokkal, hogy megtaláljuk a kedvenc kombinációinkat! Próbáljuk ki tematikus étteremben is a hamisítatlan thai ízeket, nyári ételeket!


Share this post
Címkék
Archiválás
Lépjen be to leave a comment