A thai konyha és az ételek terápiás használata

2024. február 12. által
| No comments yet

A thai konyha amellett, hogy rendkívül ízletes és változatos, számos egészséges összetevőt használ, így kézenfekvő, hogy kiváló lehetőséget kínál azoknak is, akik az ételeket terápiás céllal fogyasztanák.

Friss, szezonális zöldségek használata
Ezek a zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre. Például a brokkoli, a kelkáposzta és a spenót segíthet csökkenteni a rák kockázatát, a sárgarépa és a sütőtök pedig javíthatja a látást.

Fűszerek használata
A thai konyhában használatos fűszerek számos egészségügyi előnnyel járhatnak, beleértve a fájdalomcsillapítást, az emésztés javítását és az immunrendszer erősítését is. Például a gyömbér segíthet csökkenteni a hányingert és a hányást, a kurkuma pedig enyhítheti a gyulladásokat.

Friss gyümölcsök és gyógynövények
A gyümölcsökkel és gyógynövényekkel készült ételek fogyasztás szintén pozitív hatással lesznek a szervezetre, beleértve a súlycsökkentést, a stressz csökkentését és a nyugtatást, például a mangó segíthet javítani a látást, a lime pedig csökkentheti a vércukorszintet.

Terápiás ételek?
Tom Yum leves
Ez a leves sok-sok fűszert és zöldséget tartalmaz, amelyek oldhatják a stresszt és a szorongást. Például a Tom Yum Goong leves rákból, gyömbérből, citromfűből és chiliből készül, a gyömbér és a citromfű gyulladáscsökkentő hatású, míg a chili segíthet az emésztés javításában.
Pad Thai
Ez a sült tészta rákból, tojásból, babcsírákból és tofuból készül, a rák és a tofu kiváló fehérjeforrások, míg a babcsírák és a tofu sok rostot tartalmaznak – fogyasztása javíthatja a hangulatot, általános közérzetet és növelheti az energiaszintet is.
Gaeng Massaman curry
Ez a krémes curry marhahúsból, kókusztejből, dióból és különböző fűszerekből készül, a kókusztej és a dió gazdag tápanyagokban, míg az ételben lévő fűszerek számos egészségügyi előnnyel járnak, például fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásuk is van.
Ginger chicken
Ez a fűszeres csirkeétel gyömbérből, fokhagymából, chiliből és limeból készül,  gyömbér és a fokhagyma gyulladáscsökkentő hatású, míg a chili segíthet az emésztés javításában.

De a thai konyha számos más ételt is tartalmaz, amelyek terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek, az ottélők gyakran használják az ételt a betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez is, például Tom yum goong levest fogyasztanak megfázás vagy influenza esetén és a leves gyulladáscsökkentő hatása segít a tünetek enyhítésében és a mielőbbi gyógyulásban.

Share this post
Címkék
Archiválás
Lépjen be to leave a comment