A thai street food: utazás az ízek piros lámpáinál

A thai utcai ételkultúra élénk és virágzó, tele ízletes és megfizethető ételekkel, ráadásul az utcai ételeket Thaiföldön mindenütt megtalálhatjuk, a nyüzsgő városoktól a vidéki falvakig. Ez egyes fogásokat általában kis kocsikból vagy standokról árulják, és gyakran frissen készítik a vásárlók szeme láttára, ami miatt még különlegesebb élmény egy-egy ilyen street food elfogyasztása.

A thai utcai ételek 5 legnépszerűbb fogása

1. Pad Thai
Ez a sült rizstészta étel tamarindusz szósszal, tojással, zöldségekkel és választható hússal vagy tofuval készül. – az egyik legnépszerűbb thai étel, és utcai árusok és éttermek egyaránt árulják.

2. Som Tum
Ezt a fűszeres papaya salátát zöldpapayából, paradicsomból, zöldbabból, lime-léből, halszószból, garnélarákból és chiliből készítik, népszerű előétel vagy köret.

3. Satay
Ezek a grillezett húsnyársak általában csirkéből, sertéshúsból vagy marhahúsból készülnek és mogyoróvajjal, illetve különböző mártásokkal tálalják.

 4. Tom Yum Goong
Ez a fűszeres és savanyú leves garnélából, galangalból, citromfűből, lime-levélből és chiliből készül. A thai népi gyógyászatban előszeretettel ajánlják, ha megfázásos tünetei vannak valakinek, így ha netalántán hidegebb időben tartózkodunk Thaiföldön, akkor ez a leves biztosan felmelegít majd minket. 

5. Khao Pad
Ez a sült rizsétel tojással, zöldségekkel és választható hússal vagy tofuval készül – az éttermekben, de az utcai árusoknál is az alapmenü része.


 Néhány tipp a thai utcai ételek élvezetéhez

  • Válasszunk olyan standot, amely forgalmas és láthatóan jó a higiéniája, illetve a megfelelő módon melegen vagy hidegen tartják az ételeket!
  • Kérdezzük meg az eladót, hogy az étel friss-e!
  • Mutassunk rá arra, amit szeretnénk enni, ha nem tudunk thaiul beszélni és az eladó sem ért angolul!
  • Kérdezzük meg az árakat, mielőtt vásárolnánk, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek minket!
  • Legyünk óvatosak a csípős ételekkel, hiszen a thai ételek extra fűszeresek, ezért ha nem bírjuk a csípős ételt, akkor kérjük, hogy ne használjanak annyi chilit!
  • Legyünk felkészülve arra, hogy kézzel kell elfogyasztanunk az ételt!
  • Mindig igyunk sok vizet, hogy a fűszeres ételek után is hidratáltak maradjunk a melegben! Kerüljük a csapvizet, fogyasszunk palackozott vizet!
  • Használjunk kézfertőtlenítőt evés előtt és után is!

A thai utcai ételek nemcsak finomak és megfizethetőek, de fogyasztásuk nagyszerű módja annak is, hogy bepillantást nyerjünk a helyi kultúrába. Ha Thaiföldre látogatunk, akkor mindenképp próbáljuk ki a helyi street food ételeket – nem fogunk csalódni!

Sushi mesterek: a japán sushi készítés művészete